Sinterklaas gedichten van
De Rijmpiet

Tips voor het schrijven van sinterklaas gedichten

Zet eerst alles op een rij. Wat weet je van de persoon voor wie je een gedicht gaat maken? Wat voor liefhebberijen heeft hij? Heeft hij bepaalde eigenschappen? Weet je een grappig voorval wat je met hem hebt meegemaakt? Wil je hem, op een leuke manier, ergens mee plagen? Schrijf alvast een paar steekwoorden op. Misschien zitten er al rijmwoorden tussen.

Als je niet zoveel van iemand af weet, kun je ook van het cadeau uitgaan. Heeft degene om het cadeau gevraagd of heeft Sint zelf iets verzonnen? Was het moeilijk te vinden? Denk je dat het echt bij de persoon past? Schrijf weer wat steekwoorden op.

Vind je het moeilijk om te beginnen? Kijk dan eens bij de “beginzinnen” voor sinterklaas gedichten van de Rijmpiet. Misschien zit daar iets tussen. Probeer het zinnetje “Sint liep te denken wat hij …. zou schenken” te vermijden, want dat is al zó vaak gebruikt!

Kijk nu eens naar de steekwoorden die je hebt opgeschreven. Probeer zinnen te formuleren die op een makkelijk rijmwoord eindigen. Misschien helpt het om de volgorde van de woorden te veranderen. “Er heerst een prettige sfeer in de groep” kun je bijvoorbeeld veranderen in “in de groep heerst een prettige sfeer”.

Als je écht geen rijmwoord weet te bedenken, probeer het dan eens met een synoniem. Als iemand om een “globe” heeft gevraagd, kun je die ook “wereldbol” noemen. Dat rijmt een stuk makkelijker! “Fiets” wordt “rijwiel” of “stalen ros”.

Sluit je supergedicht af met een aardige opmerking of verklap wat het cadeau is. Als je er niet uitkomt, kijk dan bij de “eindzinnen” voor sinterklaas gedichten van de Rijmpiet.

Nog even een voorbeeldje van de begin- en de eindzinnen. Je wilt een lief sinterklaas gedicht voor je moeder maken. Eerst kies je een beginzin uit de categorie 'positief', zoals: Jij staat altijd voor iedereen klaar / zonder gemopper of gemaar.

Dan schrijf je zelf wat zinnetjes. Over haar persoonlijk, over een leuk voorval, of over haar hobby. Je sluit af met een positieve eindzin. Bijvoorbeeld:  Een aardige vrouw zoals jij / is vast met dit cadeautje blij.

Veel succes!

Copyright © 2010 www.de-rijmpiet.nl


De Rijmpiet op Twitter, Facebook en Google+

Twitter:Google+:

Categorien Sinterklaas Gedichten
LINKS | CONTACT | COPYRIGHT | PRIVACYBELEID | SITEMAP